2012. augusztus 31., péntek

2 éves státusz


Immáron lassan 2 éves nagyfiú lesz az én kicsi fiam!
Kedves védőnénik megelőlegezte számunkra most szerdán az egyébként jövőhét szerdán esedékes 2 éves státusz vizsgálatot tekintettel arra, hogy akkor mi már Bp-en leszünk, legalábbis arra felé fogunk tartani.

Tehát a státusz:
Testtömeg: 9.600gr
Magasság: 82 cm
Mellkas: 47 cm
Fejkörfogat: 44,5 cm
Összerendezetten jár: nem
Páros lábbal ugrál: nem
Jól fut: nem
Rajzol/ firkál: nem
Önállóan eszik: nem
Öltözködésnél/fürdésnél aktívan részt vesz: nem ( bár a kipancsolt víz mennyisége a padlón nem tudom mennyire lehetne mérvadó :P)
Akaratát érvényesíti. nem ( ezzel nem értek egyet....)
Összerakós játékot összeilleszt/ kockűból épít: nem ( bár a koriban Katikával csinálnak ilyen feladatot és ismeri, szereti)
Szobatisztaság alkulóban: igen (IGEN!!!! bár még napi több "balesettel" és 4 szett (4*3 db ) alsógatyóval felszerelve nagyon jól haladunk, ezt mutatja a napi 2 db elhasznált pelenka is :D)
Önmagát néven szólítja: nem
"mi ez"- kérdez: nem ( ezt annyira nem sajnálom egyenlőre :P)
Nehezen lehet vele kapcsolatot teremteni: igen (ezzel sem igazán értek egyet, mert az ugyan tény, hogy nem vigyorog boldog-boldogtalanra rögtön, de néhány perces feloldódási idő után már produkálja is magát)
Viselkedése kiegyensúlyozott: igen
Nehezen fogadja el az új helyzetet: nem
A napirendeje kialakult: igen ( reggel felkelünk, este lefekszünk közte pedig minden változik :D)
Rajzolásnál 10 cm-nél közelebb hajol: nem
Szemmozgása párhuzamos: igen
Hunyorít: nem (kivéve, ha pontosan tudja, hogy butaságot csinált vagy olyat amit nem szabad és azt is tudja, hogy le fogom szidni érte, mert ekkor előre hunyorog :D)
Gyakori pislogása van-e: nem
Suttogó hangra figyel. igen
Ugyanolyan hengszínnel utánoz,  énekelget: nem
Nehezen érti zajos környezetben a beszédet: nem
Rövid mondatokat alkot: nem
Ismert tárgyakat megnevez: nem ( kivéve anya és baba :P)
Végtagok alaki eltérése: nincs
Végtagok funkcionális eltérése: van
Láb deformitása: nincs
Mellkas elvátozása: nincs

Anya szerinti 2 éves státusz:
Olivér 6 hónapos korában diagnosztizált  West szindrómás epilepsziája, ma már nem okoz gondot, karban van tartva, normálisan terhelhető, nem kell félni, hogy rohama lenne a feladat miatt. Sajnos az epilepszia gyógyszer miatt ( és egyéb nem meghatározott okokból) hivatalosan centrálisan látássérült. Ez természetesen nem teljesen igaz,mert huncut csaló, de tény, hogy nem a szó megszokott értelmében lát és figyel.
Az izomzatára jellemző, hogy négyvégtagi feszsessége , valamint nyaki és háti hypotóniája van.Lábait jelentősen keresztezi. Mozgása jelenleg: oda-vissza fordul, hason kitámaszt és kúszik ( kezdetlegesen, kb 2 hete gyakorolja), háton fekvésből próbál felülni önállóan. Nem ül, mászik, áll csak segítséggel.
Beszélni most kezd ( baba, mama, anya...), inkább gagyog még, azonban mindent megért és ha akarja akkor követi az utasítást, kérést. Fontos, hogy mindig mindent el kell magyarázni neki, mit fog csinálni, azt hogyan kell végrehajtani és akkor nagyon ügyesen dolgozik. Egyébként a váratlan helyzetben a bizonytalan látása miatt megijedhet. Egy korábbi időpontban végzett feladatot is felismer és csinál hónapokkal később. Érti és többnyire jól alkalmazza a jobb-bal közötti különbséget és irányt, az előtted, mögötted, fölötted meghatározásokat tökéletesen érti és viszonylag jól alkalmazza.
Előszeretettel sír a tornákon, de nem azért mert fáj vagy bénán csinálja csak azért mert dolgozni kell, ezt viszont egy kis énekkel, mondókázással le lehet építeni, illetve a folyamatos beszélgetéssel, magyarázással ( nem zavarja a nyelvi különbség, előszeretettel hallgat pl angol nyelvű beszédet is ). A már megszokott fejlesztéseken sokkal jobban dolgozik ha én nem vagyok ott ( akkor nincs kinek nyafogni), új helyzetekben is gyorsan aklimatizálódik .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése