2012. július 29., vasárnap

A beteg gyerekeken spórolnak?

A beteg gyerekeken spórolnak? Az ombudsman is felszólalt

A speciális nevelési igényű gyermekek kísérőinek utazási kedvezmény jár. Elvileg. Úgynevezett költségtakarékossági okokból viszont több esetben régi, lejárt típusú nyomtatványt adnak a családnak, így nem igényelhetik vissza a lakóhelyüktől távoli intézményben tanuló gyermekük miatt felhalmozódott útiköltséget. Pedig a napi kétszeri oda-vissza autóút a mostani benzinárak mellett - is - igencsak megterhelheti a családi kasszát.
A szülők inkább az autóban vártak
Az ügyre Szabó Máté ombudsman hívta fel a figyelmet, aki egy panaszos bejelentés után indított vizsgálatot: az illető szülőt 2011 őszéig senki sem figyelmeztette arra, hogy élhet a költségtérítés lehetőségével. Pedig a speciális nevelési igényű gyermekeket legtöbbször csak a lakóhelyüktől távoli intézményekben tudják megfelelően tanítani és ellátni.
Ehhez, mivel az ilyen gyerekek nagy része képtelen tömegközlekedési eszközöket igénybe venni, a családnak autóval kell megtennie az utat, melynek magas költségei miatt több szülő inkább csak kétszer tette meg azt: az intézmény előtt a kocsiban ülve várták meg, hogy hazavihessék gyermeküket, mert hazamenni és újra visszautazni már nem volt pénzük. Költségtérítés pedig csak az egyszeri oda-vissza útért járt.

Speciális nevelési igényű (SNI) gyerekek
Azok a gyerekek, akik valamilyen oknál fogva a normál pedagógiai rendszerben és módszerekkel nem juttathatók el képességeik maximumára, speciális nevelési igényűnek számítanak, oktatásuk speciális módszereket és eszközöket igényel. Azt, hogy egy gyermek speciális nevelésre szorul-e, a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye állapítja meg. Ide tartoznak például a testi fogyatékosságokkal élő, értelmi sérült, autista gyerekek, vagy akik a pszichés fejlődési zavar miatt a tanulásban súlyosan akadályoztatva vannak.
A jogszabály lehetővé teszi a költségtérítést, csak a szülők nem tudtak róla
2008 óta a jogszabályok szerint a kétszeri oda-vissza útra is jár a költségtérítés, ennek ellenére néhány egészségbiztosítási szerv csak három évvel később, 2011 novemberében kapott ehhez megfelelő nyomtatványt. Addig a régi, elavult papírokat vagy azok fénymásolatát adhatták csak a szülőknek, akik így nem tudták pontosan feltüntetni az utazások számát.
Az ombudsman szerint ez a gyakorlat a jogbiztonság elvével ellentétes, így az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójához fordult, és kérte a legújabb nyomtatványok ügyében történő intézkedést. Az ombudsman a jogszabályi rendelkezéseket sem találta kielégítőnek, így a kiszolgáltatott ügyfelek védelme érdekében az emberi erőforrások miniszterétől a jogszabály esetleges módosítását kérte.

Alig tudnak róla
Az ügyben megkerestük a Magyar Államkincstárat, ahol egyenesen az Országos Egészségpénztárhoz irányítottak minket - ők pedig vissza az államkincstárhoz. Úgy tűnik, nemhogy a nyomtatványokkal kapcsolatos problémáról, de magáról a kedvezményről is csak kevesen tudnak, beleértve az illetékes szerveket is, hosszas utánajárás után ugyanis egy olyan, Tolna megyei főorvossal sikerül beszéltünk, aki egyáltalán hallott róla.
Ki kaphat kedvezményt?
A sajátos nevelési igényű gyermekek a nevelési és oktatási intézményük eléréséhez szükséges utazás költségeinek megtérítésére jogosultak: nemcsak maga a gyermek, hanem a kísérője is. Ezt a szülők az intézmény igazolásával a kezükben az illetékes társadalombiztosítási kifizetőhelyen kérhetik. Az utazás szükségességét a szakértői és rehabilitációs bizottság dönti el és jelzi az általa adott beutalón. Az intézmény az utazási kedvezményre jogosító, központilag kiadott igazolást és utazásnyilvántartó lapot ad.
Forrás:http://www.life.hu/anyaskodj/20120720-specialis-nevelesi-igenyu-gyerekek-kiseroi-nem-kaptak-utazasi-kedvezmenyt.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése