2012. február 7., kedd

Itt vannak a gyed-kompenzáció szabályai

Kihirdették a szerdai (2012.02.01) Magyar Közlönyben azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében jövedelempótlékra jogosultak január elsejétől azok a kismamák, akik kevesebb terhességi-gyermekágyi segélyt (tgyás) és gyermekgondozási díjat (gyed) kapnának az adójóváírás megszüntetése miatt.

Az adójóváírás megszüntetését a kormány a közszférában jövedelem kiegészítéssel, a versenyszférában pedig a bruttó bérek emelésének ösztönzésével ellensúlyozza.

Az adójóváírás eltörlése miatt a legalább havi bruttó 180 ezret keresők juthatnának csak magasabb gyedhez, mint tavaly, míg a kisebb bruttó jövedelműek idén kevesebb gyedet kapnának. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) január közepi előterjesztése szerint 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna emiatt. közülük 17 500-an voltak tavaly év végén azok, akik terhességi gyermekágyi segélyt kaptak, 61 470-en pedig gyeden voltak.

A Nefmi előterjesztésében azonban azt javasolta, hogy a rosszabbul járó kismamákat jövedelempótlékkal kompenzálják, havonta 100 és 9 500 forint közötti összeggel.

A minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának mai közleménye beszámol arról, hogy a kormányrendelet alapján jövedelempótlékot az a szülő kaphat, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesült. Ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is.

A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. Figyelembe kell venni azt is, hogy 2011. évre vonatkozóan az illető igénybe vette-e az adójóváírást.


Mindezekről az ellátásban részesülőknek a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél, amennyiben az ellátást a társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja, akkor ott kell a nyilatkozatot benyújtaniuk.


Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismama részére, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást, postázza a szükséges nyilatkozatot, amelyet a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb május 31-ig kitöltve, postán - vagy személyesen - vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.


Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelempótlékot, az januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt. Aki azonban a határidőt követően nyújtja be igényét a folyósító szervhez, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem. A nyilatkozat elérhető továbbá az OEP honlapján, valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél.

Forrás:http://hirszerzo.hu/hirek/2012/2/1/20120201_gyed_tgyas_kompenzacio

KITÖLTENDŐ FORMANYOMTATVÁNY:


http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_NYOMTATVANY/ENYOMTATVANY/NYILATKOZAT_THGYS_HEZ_3.PDF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése